18 august 2008

Biodrivstoff-svindelen

Ifølge økonomen Marian Radetzki er USA og EU verstingene på biodrivstoff-markedet. Her er subsidiene høyest og miljøgevinsten lavest. Radetzki viste til at fire av fem undersøkelser i USA gav et slikt negativt resultat for miljøet.

EU dyrker raps og USA dyrker mais. Under dyrkingen slippes det ut mer karbondioksid fra fossilt brensel, blant annet fra landbruksmaskiner, enn det som spares ved å bruke biodrivstoffet. Annerledes er det for sukkerrørene som dyrkes i Brasil. Sukker inneholder mer energi, og Brasil subsidierer langt mindre.

- Men tollmurer i disse landene hindrer at biodrivstoff fra Brasil får større markeder, sa Radetzki.

Subsidiene er nå, ifølge Radetzki, over halvparten så store som verdens totale u-hjelp. I 2005 subsidierte EU hver liter bioetanol med helt opp mot fem dollar literen. Det for et produkt som totalt sett gir større CO2-utslipp enn fossilt drivstoff - og som isteden kunne vært brukt til å mette sultne munner.

Ved å kjøre fram biodrivstoff kan myndighetene ifølge Radetzki tilfredstille både miljølobbyen - "den grønne mafiaen" som han kalte den - og landbrukslobbyen.

- Noen av standpunktene til Radetzki er riktige, men jeg vil nødig at dette skal bli stående som dommen over biodrivstoff, sier daglig leder Odd Jarle Skjelhaugen ved Bioenergisenteret på Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) på Ås.

Både EU og Norge arbeider med sertifisering av biodrivstoff der både minimum total miljøgevinst, økonomi og flere andre krav er spesifisert.

Skjelhaugen viser til neste generasjons biodrivstoff, som skal utvinnes fra cellulose som blant annet kan hentes fra trevirke og avfallsprodukter fra landbruket.

Lenker:

Nettstedet til geologikonferansen 33IGC

Videoopptak av foredraget til Marian Radetzki

forskning.no - "Den store biodrivstoff-svindelen"

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism