18 september 2008

Rethinking sitting

Peter Opsvik, mannen bak verdenssuksessen Tripp Trapp-stolen, er en av Norges ledende møbeldesignere. Gjennom sitt liv som formgiver har han sett det som sin oppgave å designe stoler som tillater variasjon og bevegelse. Rethinking Sitting presenterer tenkningen rundt ulike sitteløsninger, og gjennom tekst og eksempler fra hans rikholdige produksjon, får leseren innblikk i filosofien bak designen.

I millioner av år har menneskene levd et liv i aktivitet. Gjennom de siste århundrene har imidlertid industrialiseringen ført til passivisering og utvidet bruk av den sittende stilling. I stadig flere samfunn har stoler og andre sittemøbler blitt standard inventar på arbeidsplasser, institusjoner og private hjem. Med få unntak var disse sittemøblene basert på den 'aksepterte vestlige' måten å sitte på. I Peter Opsviks Rethinking sitting stilles spørsmålet om dette er den eneste og mest funksjonelle designløsningen for kroppen. Hvis vi fortsatt kommer til å tilbringe så mye tid i sittende stilling, er den eneste løsningen å initiere til bevegelse og variasjon.

Rethinking sitting er gjennomillustrert med fargefotografier og intensjonen er ikke at man skal lese boka fra perm til perm. Rethinking sitting er en vakker referansebok med nyttig informasjon for alle som er interessert i sitteløsninger enten av profesjonelle, utdanningsmessige eller private grunner.

Peter Opsvik (født 1939) er utdannet ved Bergen kunsthåndverkskole (1959–63) og Statens håndverks- og kunstindustriskole (1963–64). Hans mest kjente verk, barnestolen Tripp Trapp (1972) som er produsert av Stokke fabrikker og solgt i flere millioner eksemplarer, er fremdeles i produksjon. Hans møbler finnes under varemerkene: HÅG (Capisco,H04, H05, Conventio Wing), VARIER (Balans), STOKKE (Tripp Trapp) NATURELLEMENT (Reflex, Viola) og CYLINDRA (Cylindra objects).

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism