15 oktober 2008

Ære være Groruddalen


Arkitektur- og designhøgskolen retter et alternativt søkelys mot Groruddalen. Deres påstand er at Oslo har alt å takke dalen for! Uten Groruddalen ingen funksjonell by. Uten Groruddalen intet Oslo slik vi kjenner den.

- En ny leilighet var tidenes beste julepresang i tiårene etter 2. verdenskrig. Det er vanskelig å skjønne hvor stort det var. Det var flere mennesker som fikk tildelt leilighet her i Norge enn noe annet land i Europa, og behovet var enormt, sier Bjørn Bjørnsen, som for en tid tilbake ga ut bok om Obos sin utbygging i Groruddalen.

9. oktober ble utstillingen Ære være Groruddalen åpnet i galleriet på AHO. Utstillingen presenterer kuraterte studentarbeider fra to av høstens kurs.

Prosjekt Groruddalen ved AHO omfatter også en serie gjesteforelesere. Første kvinne ut er Moa Tunström fra Samhällsvetenskapliga Institutionen ved Örebro Universitet. Hun tar for seg begrepene "vital" og "revitalisere" - brennaktuelle begreper i alle oppgraderingsprosjekter i drabantbyområder. Hva betyr det å vitalisere? Hvilket syn på områdene er det som forfektes og hvem er det som fører ordet?

16. oktober kommer Mats Franzén, professor i sosiologi ved Uppsala universitet, Institutet för bostads- och urbanforskning med foredraget "From the innercity to the suburb and back again. Hosuing re-evaluations since WWII". Franzén diskuterer (mis)forholdet mellom livsstilen til den nye "kreative klassen" (eller forestillingene om den) og det hverdagslivet som utspiller seg i drabantbyene. Merk at denne forelesningen finner sted hos Husbanken, Støperigata 1, Aker Brygge klokka 08:30.

27. november kommer Crimson Architectural Historians til AHO. De har vært med på gjennomføringen av en nokså utradisjonell revitaliseringsprosess i forstaden Hoogvliet utenfor Rotterdam og har et vell av konkret erfaring å komme med. Forelesningen finner sted i Store Auditorium, kl. 13:00.

Det er gratis adgang til utstillingen og forelesningene.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism