12 oktober 2015

"Umoralsk" prising av designprodukter


Ifølge designnettstedet Deezeen.com har det norske  tollvesenet destruert 100 stoler som var kopier av designstolen The Chair, laget av dansken Hans J. Wegner i 1949. Ifølge tollmyndighetene ville verdien på stolene vært 2,8 millioner kroner - om de hadde vært ekte. Om tollerne regner rett betyr det at "ekte" kopier koster 28,000,- per stykk. Perfelte originaler går kanskje for slike priser, men selv autoriserte kopier er ikke verd mer enn en brøkdel av dette. Vel designet Wegner flotte møbler, men det får være grenser.

Den danske møbelprodusenten PP Møbler eier rettighetene til Wegners designstoler fra 1949. Stolene regnes som designikoner, og ble ikke mindre ikoniske etter at CBS vrukte nettopp disse stolene i den tv-sendte presidentdebattene mellom John F. Kennedy og Richard Nixon i 1961.

Her må det være lov med en liten andekdote:


I henhold til norsk lovgivning er det kun lov å importere kopiprodukter til Norge om man skal ha dem til privat bruk. I dette tilfellet var importøren er person som hadde planlagt å bruke møblene i næringsvirksomhet. Stolene ble destruert etter krav fra PP Møbler, skriver Tollvesenet på sine nettsider.

I 2015 startet tollmyndighetene sammen med Kulturdepartementet og Patenstyret en opplysningskampanje for å forsøke å begrense importen av piratkopierte varer til Norge. I forbindelse med kampanjen opprettet de nettstedet velgekte.no. I og for seg prisverdig, men en kan jo spørre seg om "moralen" i forhold til prissetting av produktene. Vel er jeg i utgangspunktet for at produkter skal prissettes fritt, men dette utfordres kraftig av priser som synes hinsidige.

For et par år siden kjøpte undertegnede en kopi av Poul Henningsen "Artichoke", Jeg betalte noen tusenlapper for en lampe i aluminium med kobberfarget ytre. Rimelig god finish på produktet og jeg trives godt med lampen. Skulle jeg kjøpt en autorisert kopi fra Louis Poulsen ville det kostet meg mer enn femti tusen. Vel er Louis Poulsens lamper sannsynligvis av bedre kvalitet, i ekte kobber og kanskje til og med produsert i Danmark. Men en prisforskjell på nærmere 50 lapper – det henger ikke på greip. Det samme gjelder Wegners stoler: med så store prisforskjeller blir det ikke mange stoler rundt spisebordet hos vanlige folk. Men så er det vel heller ikke meningen.

Kilde: DN.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism