15 november 2015

– Bygger som om det var minusgrader året rundt

Foto: AKuptsova
Sivilarkitekt MNAL Harald N. Røstvik har skrevet åtte bøker om miljø. Hans første bok «The Sunshine Revoliution» (1992) spådde solenergirevolusjonen vi nå ser. Røstvik skriver i et debattinnlegg at vi bygger som om det var minusgrader året rundt. Vi påfører oss derved potensielt store utfordringer forbundet ved tette bygg og gjør oss avhengige av tvungen ventilasjon og varmegjenvinning året rundt.

Det vi nå bedriver, i lys av klimaendringene, kan vise seg å være urasjonelt byggeri. Vi vet jo meget godt at ved å øke isolasjonstykkelsen med 5 cm fra 35 til 40 cm, økes isolasjonsevnen bare med en fjerdedel av det man oppnår ved å øke den fra 15 til 20 cm.

Veien videre. For å unngå at det i Norge nå legges en enøyd politikk til grunn og at den sementeres med hjelp av stilltiende fagmiljøer, må vi starte en drøfting av dette og se om vi kan finne andre mer effektive og økonomiske strategier enn det termosbyggeriet som nå bedrives.

Noen slike strategier kan være:

  • Økt bruk av ny fornybar energi, også solenergi, kombinert med et middels godt isolert hus. Gir dette bedre totaløkonomi for den enkelte og for samfunnet, enn et superisolert termosbyggeri som eliminerer oppvarmingsbehovet?
  • Utvikling av smekrere isolasjonstyper som er mindre areal-, material og arbeidskrevende.
  • Fleksible planløsninger slik at man i korte kuldeperioder kan trekke seg inn i den vinterisolerte delen av boligen, mens man resten av året (i de milde årstidene) bruker hele huset. Altså et «ekspanderende» hus.
Kilde: TU.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism