31 mars 2016

Zaha Hadid 1950 - 2016

Vitra brannstasjon i Weil am Rhein. Foto: Sandstein

Arkitekt og designer Zaha Hadid døde 31. mars. Med det har en av verdens ledende formgivere gått bort. Hadid studerte arkitektur ved Architectural Association School i London under Rem Koolhaas, og arbeidet etter studiene flere år i Koolhaas' studio Office for Metropolitan Architecture (OMA). Fra 1979 drev hun sin egen arkitektpraksis i London: Zaha Hadid Architects.

Mye av Zaha Hadids arbeid har kun eksistert som skissemateriale. Hun blir likevel ansett å være en av de mest banebrytende blant samtidens arkitekter. Hennes bygninger er særskilt nyfuturistiske, karakterisert av «kraftfull, buete former til hennes langstrakte strukturer» med «tallrike perspektivpunkter og fragmentert geometri som framkaller kaoset i moderne liv.»

Det kom til å drøye ganske lenge innen Zaha Hadid fikk noen større bygning oppført, selv etter at hun var et kjent navn blant arkitekter. Gjennombruddet kom i 1993 med en brannstasjon i Weil am Rhein, som senere er blitt et møbelmuseum for det sveitsiske møbeldesignselskapet Vitra. Phaeno Science Centre i Wolfsburg i Tyskland ble påbegynt i 2000 og stod ferdig i 2005. Bygningen er et vitensenter med vitenskapelige eksperimenter for barn og voksne. Bygningen har ingen direkte tilknytning til sitt omliggende miljø, men skaper sitt eget landskap med sine dekonstruktivistiske former. Bygingens organiske former og funksjonalitet blir en felles tråd med bygningens innhold.Zaha Hadid ble også professor ved Universitet for anvendt kunst i Wien (Universität für angewandte Kunst Wien). I 2012 ble Hadid utnevnt til kommandørdame (DBE) av Den britiske imperieordenen for sin innsats for arkitekturfaget.

Kilde: Zaha Hadid - Wikipedia

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism