17 mai 2016

3D-printere for serieproduksjon

HP er store på skrivere og det er derfor ingen overraskelse at selskapet lenge har  jobbet med 3D-printing. Selskapet har satt seg fore å endre måten vi produserer komponenter og produkter på.  visse tilfellet er dette den eneste teknologien som kan fremstille produktene, men hastigheten er et problem. Det er først og fremst den HP nå mener de har fått orden på.

– Den teknologien vi nå lanserer i MultiJet Fusion 3D kan bety mye for land som Norge. Nå handler det ikke lenger bare om å fremstille prototyper. Dette er en teknologi som egner seg for produksjon og det gjøre at det er like billig å produsere uansett hvor du er i verden, sier adm. direktør i HP Norge, Verner Hølleland.

HPs løsning er å skille selve printmekanismen og byggekammeret. Dermed kan man ha flere byggekamre, og rulle et tomt et inn i skriveren straks selve printingen er ferdig. Dette øker produktiviteten betydelig siden skriveren kan gå nesten kontinuerlig. Volumet i byggekammeret som kan fylles med produkter er på 12 ganger 16 ganger 12 tommer. Det er et av de største i markedet for 3D-printere.


Den nye 3D-printteknologien minner om såkalt pagewide teknologi, dvs et skrivehodet like bredt som arbeidsfeltet. Det er mulig å operere med så høy oppløsning at pulveret oppfører seg nesten som en væske. Etter at et lag med pulver er lagt ut kommer en vogn som beveger seg 90 grader på pulvervognen. Den legger på en av flere ulike væsker som bidrar til å herde, eller modifisere pulveret. Etter hvert som lagene blir ferdige, synker «gulvet» i byggekammeret 15 µm og så gjentas prosessen lag etter lag.I følge HP er teknologien svært fleksibel. Den kan legge farge på produktene og den kan variere egenskapene ved å dosere ulike væsker. Det kan være elastisitet, overflateegenskaper, transparens, elektrisk ledningsevne og mye annet. Selskapet hevder også at de vil kunne fremstille både keramiske og metalliske komponenter med en videreutvikling av teknologien.

HP sier at de vil jobbe sammen andre selskaper for å få fram størst mulig bredde i materialer. Det gjør de ved å etablere en slags appstore for pulver. Hvem som helst kan komme opp med innovative materialer og få dem solgt gjennom butikken.

Når det gjelder bruk av 3D er det markedet for prototyper som er størst og det vokser med 26 prosent årlig. I 2020 vil dette være 65 prosent av markedet for 3D-print som er over 13 milliarder dollar. Likevel er det produksjon som vokser raskest med hele 37 prosent årlig. I tillegg vil markedet for 3D printtjenester vokse raskt i årene fremover.

Kilde: TU.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism