04 desember 2016

Helsinki sier nei til Guggenheim


The Guardian skriver at bystyret i Helsinki har gitt sitt endelige nei:, etter mye diskusjon, og etter en av verdens største arkitektkonkurranse. Dermed er det klart at Helsinki ikke vil få en filial av The Solomon R. Guggenheim Foundation.

Striden har blant annet handler om plassering. Guggenheim stiftelsen krevde ay museet skulle ligge på en av Helsinkis mest attraktive tomter, og motstanderne ville ikke gi denne tomten til et «McDonald’s of art», ifølge The Guardian.

Kostnadene ville også bli betydelige. Byggekostnadene var estimert til 150 millioner euro, der 80 millioner måtte dekkes av Helsinki kommune. Mange var også strekt negative til at Guggenheim-stiftelsen krevde 18,4 millioner euro over 20 år for å låne merkenavnet til museet.

Noen tar til orde for at finnene med dette har sagt nei takk til Bilbao-effekt i Helsinki. Samtidig har undertegnende gjentatte ganger blitt frotalt at mange av innbyggerne i Bilbao har svært lite til overs for Guggenheim museet. Dette overrasket meg første gangen jeg hørte det, men jeg skjønte raskt at dette var fordi jeg kun så bygningen som en utenforstående. Det er et flott skulpturelt bygg, men ikke nødvendigvis et godt museumsbygg, og det tilfører lite til lokal kultur.

Den åpne arkitektkonkurransen, som ble arrangert i fjor, mottok 1715 forslag. Dett er det høyeste tallet noensinne i en internasjonal arkitektkonkurranse.


Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism