13 mars 2017

Fremtidens miljøbutikker

I 2019 åpner det som påstås å bli Norges grønneste dagligvarebutikk i Hokksund, med gress, blomstereng og bikuber på taket. Det skal nok mer til for at varehandelen blir miljøvennlig, men kanskje er det skritt i riktig retning.

Bak konseptet «Grønn i svingene» står arkitektfirmaet A-Lab, også kjent for det prisbelønte kontorbygget til Statoil på Fornebu. «Grønn i svingene» er et nytt og grønnere butikkonsept, der man bruker erfaringer fra miljøbutikkene og samtidig tester ut nye miljøtiltak og løsninger.

KIWIs første miljøbutikk åpnet i Auli i Akershus høsten 2014, og i februar 2016 sto enda en miljøbutikk klar på Fjeldset i Elverum. De to miljøbutikkene rapporterer en energibesparelse på rundt 50 prosent. I 2017 åpner KIWI to miljøbutikker til, i Sande i Vestfold og på Dalgård i Trondheim.

– I KIWI tester vi kontinuerlig nye miljøbesparende tiltak i miljøbutikkene. Vi viderefører flere av tiltakene fra dagens miljøbutikker i «Grønn i svingene»-konseptet, samtidig som vi lanserer nye tiltak, forteller Jan Eilif Johansen, butikkutviklingssjef i KIWI, og trekker frem flere eksempler på tiltak i «Grønn i svingene».

– Det vil bli benyttet tre i tak -og veggkonstruksjoner og betong med lavt karboninnhold. Miljøvennlige materialer reduserer CO2- fotavtrykket. Det blir også LED-belysning, CO2-anlegg på kjøl og frys, og lokk på frysedisker og dører på kjøledisker, for å nevne noe.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism