09 september 2017

Stortinget åpnet Barentshavet sørøst med regnefeil på over 100 milliarder

De rosa feltene på illustrasjonen er blokkene utlyst i 23. konsesjonsrunde.
(Illustrasjon: Oljedirektoratet)
Skal tro om dette bidrar til å flytte på noen tvilere på mandag: Teknisk Ukeblad skriver om en regnefeil på over 130 milliarder kroner fant sted etter en Excel-blemme i Oljedirektoratet i forbindelse med åpningen av Barentshavet sørøst. Opplysningene kom fram i en debatt mellom Søviknes og Miljøpartiet de grønnes andrekandidat i Oslo, Per Espen Stoknes.

På grunn av Excel-tabben ble ett av de mest sentrale tallene i dokumentet helt feil: Bruttoinntektene fra olje- og gassvirksomheten i «lavt scenario» ble fordoblet, fordi totalsummen for produksjon på feil kolonne i regnearket.

– Forskjellen mellom brutto salgsverdi som angis i sammendraget i konsekvensutredningen og vår beregning av netto nåverdi er slående: Førstnevnte antyder en inntekt på 270 milliarder kroner i «lavt scenario», mens vår beregning tilsier en negativ netto nåverdi, skriver Mads Greaker og Knut Einar Rosendahl på nettsiden Energi og Klima.

Olje- og energiminister Terje Søviknes synes det er beklagelig at regnefeilen ikke ble oppdaget og at tallet for potensiell inntjening ble dobbelt så høyt som de egentlige tallene. Men han kommer likevel ikke til å gjøre noe videre med saken.

Kilde: TU.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism