28 november 2017

IEA har fått øynene (delvis) opp for solenergi

Det internasjonale energibyrået har med rette blitt kritisert fra miljøvernhold for nærmest systematisk å ha undervurdert fornybare energikilder som sol og vind. Nå har pipen fått en annen lyd og sol er med ett inne på topp-fire-listen av energirevolusjoner i byråets ferske rapport World Energy Outlook.

De fire store endringene rapporten lister opp, er:
  • USA vil bli den udiskutable lederen innen olje- og gassmarkedet.
  • Solenergi er i ferd med å bli den billigste kilden til elektrisistet i mange land.
  • Kina er den største kraften bak veksten i bruk av fornybare energikilder.
  • Fremtiden er elektrisk.
– Per i dag er Kina nummer én innen solenergi, vindkraft, vannkraft , energieffektivitet, kjernekraft og elektriske biler, sier IEA-sjef Fatih Birol.

India seiler samtidig opp som det største vekstmarkedet for energi i tiårene fremover. Dette er drevet av høy økonomisk vekst, stor folkevekst og en mer CO2-intensiv vekst enn Kina, ifølge IEA.

Alle er imidlertid ikke overbevist om at IEA har blitt flinkere til å spå om fremtiden

Leder Marius Holm i miljøstiftelsen Zero, mener IEA-rapporten tilsier at veksten i installert solenergi vil stanse, og at årlig installert kapasitet vil fortsette på samme nivå som i 2016 de neste 23 årene.

– Dette er det samme IEA har spådd hvert år de siste årene, til tross for at veksten hvert år har vært betydelig høyere enn det forrige, sier Holm.Kilde: DN.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism