02 januar 2018

Skal rense havet for plast

I mai plamlegger Ocean Cleanup sjøsette det første plastsamlingssystemet sitt i «Great Pacific Garbage Patch» i det nordlige Stillehavet. Ved hjelp av en 1-2 kilometer lang barriere og naturlige havstrømninger skal den rense havet for plast. Målet er at Ocean Cleanup innen vil ha fem fullskala systemer på plass. Tanken bak er å samle opp plasten i havet – før den brytes ned til bittesmå biter med mikroplast.

Teknologien, som fungerer som en slags kunstig kystlinje. Denne fanger opp plast og annet søppel, ved å bruke de naturlige strømningene i havet. I teorien skal denne teknologien kunne fjerne halve «Great Pacific Garbage Patch» på fem år, Boyan Slat fra Nederland. Slant er ingeniør og gründeren bak Ocean Cleanup.


– Det vi vil gjøre er sette ut slike systemer som spenner seg over 1-2 kilometer der hvor plasten samler seg, og så lar vi plasten komme til oss, ifølge Slat.

«The Great Pacific Garbage Patch» er en et område i Stillehavet hvor havstrømmer samler enorme mengder søppel. Her er plasten ganske konsentrert, med hundre kilo plast per kvadratkilometer.

Testene som er gjennomført har vist at den flytende plasten befinner seg i de første få metrene under havoverflaten. I stedet for nett bruker teknologien solide skjermer som fanger opp den flytende plasten, samtidig som fisk og annet liv i sjøen får passere under den, sammen med strømmen. 

Teknologien fungerer autonomt, og krever ingen energitilførsel, ettersom den brukes de naturlige strømningene i havet. Systemet er laget slik at det følger de naturlige bevegelsene i havet, og dermed følger etter der hvor havstrømmen tar plasten. Et enormt drivanker sørger for at systemet beveger seg saktere enn plasten, slik at denne kan fanges opp og samles i en beholder. Når beholderen er full, vil en supplybåt ta plasten med til land, hvor den prosesseres, gjenvinnes og selges. Ved å selge den resirkulerte plasten håper selskapet å kunne bli økonomisk bærekraftig på egenhånd.Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism