02 april 2018

Stadig færre nordmenn har egen bil

Kanskje kan vi håpe på at flere velger sykkel fremfor bil i fremtiden, og i stedet låner bil når de har spesielle behov for transport.
Foto: Knut Opeide
Utviklingen i retning av redusert privat bilhold presser seg frem, spesielt i byene der det er blitt knappere med plass og ulike restriksjoner. I Oslo ser en for eksempel en dette i form av færre parkeringsplasser, økt pris på beboerparkering, og i enkelte bydeler blir all gateparkering avgiftsbelagt.

– Mange vil nok eie sin egen bil også i fremtiden, men jeg tror det blir mer variasjon. Det vil bli mer privat leasing, vi vil komme til å se ulike former for bildeling og bilkollektiver, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1til Aftenposten.

Gundersen har studert fenomenet biløkonomi, men vil ikke konkludere med hva som lønner seg, skjønt: – Målt opp mot å kjøpe deg en god bruktbil, stelle den pent og beholde den i ti år, er ikke leasing like gunstig.

En utvikling av autonome kjøretøy vil etter hvert innebære at nye spørsmål må besvares, både i forhold til økonomi, bruk og eierskap. Flere vil trolig leie transport for kortere perioder, samtidig som det vil bli mer fellesbruk.

Kilde: Aftenposten

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism