04 juli 2018

Ureddplassen


Foto: Steinar Skaar og Lars Grimsby / Statens vegvesen
På Ureddplassen finner du en ni meter bred terrasse med vidstrakt utsikt innover fjorden, mot Storhavet, Fugløya, Lofotveggen og horisonten. Når du beveger deg ned mot stranden og setter deg på ett av trinnene, forsvinner støyen fra bilene. Fra strandsonen er det et flott skue opp mot tindene i bakgrunnen, med forvitrede fjellformasjoner og skog. I mai kan du oppleve en intens fuglesang fra fjellsiden. Ureddplassen er et sted for en kort pause, for en god rast med mat eller for lange netter med midnattssol eller nordlys. Et bølgeformet toalettbygg med vegger i glass lyser vakkert i mørket.

Ureddplassen var allerede en opparbeidet rasteplass med et krigsminnesmerke reist til minne om de omkomne etter at ubåten Uredd gikk på ei mine i Fugløyfjorden under 2. verdenskrig. Ubåten var på vei mot Gildeskål med agenter fra Kompani Linge som skulle videre til Sulitjelma for å utføre en sabotasjeaksjon mot kraftverket ved gruvene.

Den nye rasteplassen har fått en ni meter bred utsiktsterrasse i betong. En bred trapp med vekselsvis trappe- og sittetrinn fører ned til strandsonen. Trappeanlegget har vid utsikt med sitteplasser godt skjermet for trafikkstøy. Det spesielle med utformingen er at alle betongelementer har myke, avrundede former og ikke rette kanter. De myke linjene fortsetter i et bølgeformet toalettbygg i betong som rammer inn utsikten mot nord. Veggene er av glass som lyssettes i mørket. På terrassen er det satt ut sittebenker i karakteristisk marmor fra Fauske. Sokkelen på monumentet er laget av samme materiale og har fått en god plassering.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism