14 april 2020

«The Great Lockdown»

Det internasjonale pengefondet (IMF) har kommet med sin halvårsoppdatering og utsiktene for 2020 og snakker om «The Great Lockdown». De spår at Norge vil få den høyeste arbeidsledigheten i Nord-Europa, med en nedgang i den økonomiske aktiviteten på 6,3 prosent i 2020. Arbeidsledigheten i 2020 vil havne på 13 prosent.

IMF mener det er svært sannsynlig at verdensøkonomien vil få den verste resesjonen siden depresjonen på 1930-tallet.

– Vi ser at de fleste landene som IMF regner med blir hardest rammet økonomisk er viktige handelspartnere for Norge, som USA, euroområdet og Storbritannia. For at verdiskapningen skal kunne ta seg opp igjen er vi helt avhengig av at myndighetene verden over bidrar til å legge til rette for at næringslivet og bedriftene kommer seg gjennom denne krisen, sier næringsminister Iselin Nybø ifølge DN.no.

Det er ventet en gradvis oppgang i 2021, men IMF understreker at det er «betydelig usikkerhet» rundt hvor sterk oppgangen vil være. Det er mulig, og kanskje sannsynlig, med mye dårligere vekstutsikter. Dette kan skje hvis pandemien og restriksjonene varer lenger, at fremvoksende- og utviklingsøkonomier rammes enda hardere.

Kan kriser krympes? spurte visesentralbanksjef Jon Nicolaisen på Det Norske Videnskaps-Akademi i 2016. Innlegget var skrevet med et annet bakteppe, men ikke desto mindre relevant.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism