17 februar 2021

Tre romsoner til Mars, to rovere på bakken

Mye spennende i dagene som kommer når Perseverance er på vei mot Mars i nærmere 80 tusen kilometer i timen. Den lander på Mars 21.45 norsk tid, torsdag 18. februar. I alt tre sonder ble sendt til Mars i juli i fjor. I tillegg til Nasas Perseverance kommer al-Amal fra de De forente arabiske emiraters sonde al-Amal, og kinesiske Tianwen-1. Al-Amal skal samle inn data om atmosfæren, og denne sonden er allerede i bane rundt Mars. Kinas sonde er også i bane, og denne er mye større, og har med et landingsfartøy og en rover.
Grunnen til at alle de tre sondene ble skutt opp i juli i fjor, noe er at Mars da befant seg ca 55 millioner kilometer fra Jorda. På det meste er Mars 400 millioner kilometer unna.

Roveren som skal undersøke Mars bringer blant annet med seg en norsk georadar som har fått navnet Rimfax. Radaroperasjonene skal styres fra et kontrollrom på Kjeller utenfor Oslo. De skal undersøke geologiske lag flere meter ned i bakken, ikke minst med tanke på forekomster av vann og eventuelle rester av forhistorisk liv. Roveren skal også samle inn fysiske prøver, som vil bli hentet av en senere ekspedisjon og sendt tilbake til Jorden for analyser. Dette vil trolig skje i 2031.

Landingsstedet i Jezero-krateret er valgt fordi man antar at dette stedet en gang har vært fylt av vann. Det gjør at det kan finnes spor etter tidligere livsformer her.

Perseverance har også med seg verdens første romhelikopter, Ingenuity, på størrelse med en drone. Ingenuity vil kunne fly 90 sekunder om dagen. Helikopteret er 1,8 kilo tungt og har to rotorer på 1,2 meter. De må imidlertid rotere med mye høyere hastighet enn på jorda på grunn av den tynne atmosfæren.

Nordmannen Håvard Fjær Grip kommer til å styre helikopteret, men tidsforsinkelse gjør det umulig å styre helikopteret i sanntid. I praksis skjer styringen med kommandoer i kode og ved hjelp av autonome funksjoner.Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism