08 juli 2022

Mindre miljøfiendtlig asfalt

Asfaltlegging, Trøndelagskontrakten. Foto: Kristian Ulstad.
Norge er verdensledende når det gjelder klimakutt for asfalt. Statens vegvesen ligger an til å redusere CO2-utslippene på asfalt med 70 prosent innen 2030. Samtidig økes levetiden.

Statens vegvesen har som mål å halvere klimautslippet på ti år, men etter to år er de allerede halvveis til målet. Trolig reduseres CO2-utslippet fra asfalt med 70 prosent innen 2030.

Thor Asbjørn Lunaas, teamleder for asfalt i Statens vegvesen, forteller at vi i år har fire pilotkontrakter hvor en kombinasjon av asfaltens levetid, CO2-utslipp og pris avgjorde hvilken entreprenør som vant anbudet.Statens vegvesen stiller krav til det ferdige asfaltdekket, men det er entreprenørene selv som beskriver massetype og velger sammensetning, og hvilke materialer som brukes for å oppnå best mulige egenskaper. Grep som gjøres er å bytte ut olje med bioråstoff, bruke klimanøytrale energikilder når asfalten produseres, gjenbruke gammel asfalt og bruke mer kortreist stein. Gjennom forskning og utvikling (FoU) tester man nye teknikker og andre råvarer.

Inneværende år er 27 kontrakter utlyst. I 20 av disse vektes det på utslipp av CO2.
Fire kontrakter tildeles på laveste årskostnad ut fra en kombinasjon av CO2-utslipp, levetid og pris. Én kontrakt har krav til minimum 50 prosent LTA (asfalt produsert ved lavere temperatur enn normalt) og én kontrakt har fradrag for kvalitet-/miljøforbedrende tiltak.


Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism