01 mars 2007

Glødende inngang i operahuset

Å gå gjennom hovedinngangen til det nye operahuset blir alt annet enn kjedelig. En dobbel glasshimling med 45 lysende rør skal gjøre entreen i operahuset til en opplevelse i seg selv.

Lyssystemet vil få hovedinngangen til å se ut som et glødende objekt som kan skifte til alle regnbuens farger. Snøhettas Tom Holtmann forklarer.
- Bakgrunnen for ideen er at vi ønsket å markere en svært viktig inngang – samtidig som publikum får en fin opplevelse ved å gå inn i operahuset. Lyset vil også gjøre det enklere for publikum å orientere seg mot inngangen, sier Holtmann.
Lyssystemet gjør det mulig å tilpasse uttrykket til hovedinngangen etter hva slags stemning operahuset ønsker å formidle.

Det er det kanadiske firmaet TIR Systems som leverer lysteknologien. Light pipes (lystuber) består av rør laget av pleksiglass. Innsiden av rørene er dekket med lysdiffuserende fiberoptisk folie som belyses fra begge ender. Teknikken brukes ofte til å lede dagslys inn i mørke rom. I operahuset er det LED-armaturer (Light Emitted Diodes) som belyser innsiden av rørene. Dette systemet var den eneste akseptable løsningen som oppfylte Snøhettas arkitektoniske krav.Totalt vil TIR Systems levere 45 rør. Hvert av rørene er seks meter lange. Lysrørene skal monteres i taket og skråflatene i en hvit stålkonstruksjon som omkranser hovedinngangen.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism