09 desember 2009

Saemien Sijte

Statsbygg har besluttet å gi kontrakten for prosjektering av Saemien Sijte på Snåsa i Nord-Trøndelag til det spanske arkitektbyrået SQ Arquitectos. Valencia-firmaet skal samarbeide med norske Asplan Viak.

Tidligere i år arrangerte Statsbygg en åpen, internasjonal plan- og designkonkurranse for det sørsamiske kultursenteret. Av de 32 forslagene plukket juryen ut tre vinnere: "Reiv" - BGO Arkitekter, Oslo, "Sti" - SQ Arquitectos, Valencia og "Vaalje" - RRA sivilarkitekter, Oslo. Disse tre gikk videre til konkurransens fase 2 og har vært i forhandlinger med Statsbygg om kompetanse, organisering, gjennomføringsevne og pris.
(Les om hvorfor Statsbygg arrangerer todelte konkurranser).

Sti
Nå er forhandlingene avsluttet. SQ Arquitectos med forslaget ”Sti” leverte det mest fordelaktige tilbudet. Statsbygg vil derfor inngå avtale med det spanske firmaet om prosjekteringen.

I den totale konkurransen telte resultatene i plan- og designkonkurransen 60 prosent, pris 20 prosent, og det samme gjorde gjennomføringsevne/ prosjektstyring/kompetanse. SQ Arquitectos ble rangert best i plan- og designkonkurransen og var i tillegg gunstigst på pris.

Samisk gjenkjennelse
”Sti” fikk blant annet følgende omtale av juryen: ”På en overbevisende og tiltalende måte skaper prosjektet samisk gjenkjennelse og identitet samtidig som det er originalt og nyskapende ved å peke inn i framtida. Anlegget framstår med en synlighet og egenart som samtidig speiler den sørsamiske historien.”

Prosjektet er etter juryens mening i særklasse når det gjelder å tolke den sørsamiske tradisjonen, og å tolke denne på en ny måte. Prosjektet vil fylle oppgaven som identitetsbærer og bidra til en unik profilering av Saemien Sijte, sørsamisk kultur og Snåsa som sted.”

Resten av omtalen kan leses i juryrapporten. (pdf 1 MB)Om Saemien Sitje
Saemien Sijte er et sørsamisk museums- og kultursenter som ligger i Snåsa i Nord-Trøndelag. Senteret skal være et møte- og samlingssted med formål å styrke sørsamisk identitet, språk, kultur og fellesskap. Kultursenteret skal gi plass til flere ulike og til dels krevende funksjoner for formidling og utvikling av sørsamisk kultur, både innendørs og ute. Da dagens lokaler ikke er tilstrekkelig egnet til dette formålet, er det besluttet å bygge et nytt bygg på en ny tomt på på Horjemstangen i Snåsa.Statsbygg

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism