25 mai 2010

SAS åpner for lyntog


Franske TGV. Foto: extranoise
Den pågående utredningen av høyhatighetstog skal blant annet inneholde forslag til finansiering og finansieringsformer. Blant de som kan være interesserte er flyselskapet SAS.

I Europa har hurtigtog tatt betydelige markedsandeler fra flyselskapene, og SAS er dermed en aktør som kan få sine eksisterende forretningsområder truet, dersom det bygges ut høyhastighetsbaner i Norge.

Les også: Tog 10 ganger bedre for klimaet enn fly

Air France/KLM og Lufthansa har allerede innledet samarbeid med togleverandører, og SAS har startet et samarbeid med Statens Järnväger i Sverige.

– Hvis det faktisk blir lyntog som konkurrerer mot fly for eksempel mellom Bergen og Oslo, så er det ingen grunn til å tro at det vil gå annerledes her enn på kontinentet, og der har det ført til at flyruter er lagt ned. Flyet er blitt utkonkurrert av lyntog, sier kommunikasjonssjef Kenneth Vikse i SAS.

Tom Stillesby, som leder arbeidet med å utrede lyntog i Norge, tror høyhastighetstog vil appellere til næringslivet også her i landet.

– Jernbane er veldig populært nå. Mange vil ta tog i stedet for fly, og vi har sett i andre land at lyntog endrer bosetningsmønstrene og næringsetableringen, sier han.

Kilde: Aftenposten.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism