31 oktober 2011

Solenergimarkedet vokser med rekordfart

Foto: ABB
Fra 2009 til 2010 vokste markedet for solstrøm med 143 prosent. Solindustrien omsetter for mer enn 100 milliarder euro i året. I store deler av Afrika og i land som Pakistan, Italia og Japan kan solstrøm allerede konkurrere uten subsidier med strøm fra konvensjonelle energikilder.

–  I løpet av de neste 10 årene vil solstrøm nå ”grid parity” i stadig flere land, dvs. at solstrøm kan konkurrere i pris med strøm fra kullkraft, gasskraft, vannkraft og kjernekraft, forteller markedsdirektør Jyrki Leppänen i ABB.Prisen på solceller går ned, og ytelsen går opp. Kinas raskt økende produksjon av solceller har ført til prisfall og en knallhard konkurranse i solenergimarkedet. Det er positivt for små og store forbrukere, men problematisk for RECs produksjonsanlegg i Norge som sliter med høye kostnader.

Lavere kostnader bidrar til at solstrøm blir stadig mer konkurransedyktig i forhold til konvensjonelle energikilder. I perioder med maksimal solinnstråling dekker for eksempel tyske solstrømanlegg nå 10-15 prosent av landets totale behov for elektrisitet. Både Tyskland, Italia, Japan og en rekke andre land står foran enorme investeringer i fornybar energi, nettutbygging og energieffektivisering når kjernekraften skal fases ut eller fryses fast på nåværende nivå de nærmeste årene.

Kilde: Byggaktuelt

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism