11 juli 2012

Utviklingen og mangfoldet i Stavangers gatekunstscene

 Foto: stilfizk 
Alexander Thorstvedt fra Stavanger katedralskole vant førsteprisen i 2012-utgaven av Fritt Ords ungdomskonkurranse med artikkelen:

“Utviklingen og mangfoldet i Stavangers gatekunstscene” er en artikkel som tar for seg hvordan Stavanger har blitt en av verdens mest fremtredende byer innenfor gatekunst.

Fra gatekunstens urgamle tradisjoner til detaljerte analyser av lokale Stavangerverk; artikkelen gir et overblikk over gatekunstens historie så vel som Stavanger sin spesefikke utvikling, og hvordan disse to aspektene naturlig har påvirket hverandre.

Vhils
Gatekunst i sin moderne form oppsto i New York på 70-tallet, da lokale kunstnere laget artistnavn eller tagger, som de prøvde å gi størst mulig eksponering rundt omkring i byen. Det ble på mange måter en markering av territorium. Videre flyttet disse artistene inn på gallerier, og gatekunsten utviklet seg stadig i en mer estetiskfokusert retning.

Idag domineres gatekunsten av en stil som kalles post-graffiti, som fokuserer mer på helhetlig design og baktanke rundt kunstverkene. Det er denne stilen som har preget den fremtredende gatekunsten i Stavanger, og det er denne stilen som ligger til grunne for gatekunstfestivalen Nuart som har preget byens urbane kunst siden dens spede oppstart i 2001.”

 Fritt Ord

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism