31 mai 2014

Tvillingbyggene

«Vi ønsker at det nye regjeringskvartalet blir grønt og åpent. Det ville blitt vanskelig hvis vi skulle beholde Y-blokken,» sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på pressekonferansen. Javel? Hvordan vet Sanner dette uten å ha fått reelle forslag fra landskapsarkitekter, arkitekter og byplanleggere på bordet? spør Karianne Bjellås Gilje i et debattinnlegg i Aftenposten.


«Den kunstneriske utsmykkingen av bygget er av uvurderlig kulturell verdi, og er integrert i arkitekturen.» Dette kunne vært sagt om vår Y-blokk. Det er imidlertid UNESCOs stolte presentasjon av den karakteristiske Y-blokken i Paris, som rommer sekretariatet i FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon.

Det norske regjeringskvartalets Y-blokk er inspirert av dette internasjonale stjernebygget, på samme måte som Høyblokken er inspirert av FNs hovedkvarter i New York. I stedet for å rive, kan Regjeringen gjøre som UNESCO: Fortelle stolt historien til vårt stjernebygg, dets internasjonale innretning og uvurderlige kunstneriske og kulturelle verdi.

Beslutningen om at Høyblokken skal bevares, viser at Regjeringen har kraft nok til å stå opp mot krefter som mener det billigste og sikreste er å rive. Ettertiden vil dømme oss om vi lar det ene av våre internasjonale tvillingbygg stå alene igjen.

Kilde: Aftenposten

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism