06 januar 2016

Teknologiske endringer gir muligheter

Teknologirådets rapport "Made in Norway", fra 2013
Robotisering, nanoteknologi og «big data» er noen av nøkkelteknologiene som vil endre arbeidslivet radikalt de neste årene, ifølge en rapport som Sintef har laget for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

– Nye teknologier har allerede gjort inntog i flere sektorer, og fremover vil vi se endringer over hele linjen, Alexandra Bech Gjørv, ny konsernsjef for Sintef, til Aftenposten.

Hovedkonklusjonen i rapporten er at «digitalisering av varer og tjenester fører til nye og disruptive forretningsmodeller, som vil ha stor påvirkning på og transformere nesten alle sektorer i nærings- og arbeidslivet».


Selv om jobber vil gå tapt, mener Bech Gjørv at Norge ikke ligger så dårlig an. Hun mener at teknologiske endringer gir Norge store muligheter til å hente tilbake produksjon som er blitt flyttet ut av Norge.

– Vi har få ansatte i industrien og store muligheter til å skape positive verdier og vekst i sysselsettingen. Roboter er blitt billigere, lettere og fleksible den siste tiden. Alt digitaliseres, og det kan være like økonomisk å legge industriproduksjonen til Norge som til Kina. Og selv om mye av en produksjon kan drives av roboter, må vi ha mennesker som utvikler produktene, forbedrer produksjonsprosesser og utvikler verdifulle tjenester rundt dem, sier Bech Gjørv.

Kilde: Aftenposten

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism