08 oktober 2018

Urban mining - gjenbruk av bygningskomponenter

Foto: Max Pixel
– Selv om vi er klodens største konsumenter av råvarer, er det ingen som bygger med brukte materialer, skriver nyhetsleder Knut Bjørheim i TU Bygg. Passer i og for seg fint med saken vi postet for noen dager siden om gjenbruk av Y-blokka, som C-blokk.

Nederlandske Jad Oseyran, leder av IBMs satsing på sirkulærøkonomi, var blant innlederne under G7-toppmøtet i Quebec der han snakket om FNs bærekraftsmål, råvaremangel, befolkningsvekst og andre regnestykker som ikke går opp.

Jad Oseyran ønsker å ta tak i den bransjen hvor det er mest miljø å vinne: byggebransjen. Selv om denne bransjen er storkonsumenter av råvarer og står for 40 prosent av energibruken og klimagassutslippene (2015), er det så å si ingen som bygger med brukte materialer. 

Tanken om en materialbørs er ikke ny, og den er ikke utopisk. Denne uken skrev TU Bygg om Norges første byggeoutlet som nylig åpnet utenfor Oslo. Og firmaer og organisasjoner som Nito, Circular Norway og IBM jobber nå på spreng for å opprette en materialbørs. Ved å kombinere ny teknologi, som tingenes internett og kunstig intelligens, er målet å skape en digital tvilling av alle bygg hvor alle materialer har et nummer, og hvor et sensorisk overvåkningssystem sørger for at man hele tiden har oversikt over mengder og beskaffenhet. Får en til det skapes et marked for urban miners – folk som får sitt levebrød gjennom å demontere og resirkulere bygningskomponenter.

Samtidig krever dette at arkitekter satser mer på gjenbruk og brukte gjenstander som de kan tegne inn i prosjektene. Ingeniører og designere må på sin side sørge for at bygningsdeler kan tas fra hverandre uten at de blir ødelagt. 

Kilde: TU.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism