03 oktober 2018

Gjør Y til C og fiks Regjeringskvartalet

Neppe priser å vinne for denne manipulasjonen, men den illustrerer vel poenget. Det lar seg fint gjøre å fjerne en arm av Y-blokka og åpne for en park, samtidig som den nye endeveggen kan danne plass for et kunstverk som står i relasjon til tragedien den 22. juli. Ikke nødvendigvis Munchs "Skrik", men det er nå mitt forslag. En annen variant vil selvsagt være å krumme fasaden rundt det sentrale trappetårnet.
Nå får vi vite at det totale volumet i regjeringskvartalet blir mindre enn tidligere planlagt. Det ligger fast at alle departementene, unntatt Forsvarsdepartementet, skal samles i det nye kvartalet. Men det planlegges nå for 4700 ansatte, betydelig færre enn 5700 som lå i de opprinnelige planene.

Endelig. Kanskje noen har begynt å tenke litt nytt.

Men fremdeles skal Y-blokka erstattes av et drivhus. Den viktigste grunnen som fremmes for å rive Y-blokka er visstnok sikkerhetshensyn. Nå lurer riktignok enkelte av oss fremdeles på hvor vanskelig det egentlig kan være å bygge et armert dekke på toppen av en tunell. Om noen er nysgjerrige kan de jo ta en tur til Bergen eller Trondheim og kikke på ubåtbunkrene fra krigen. Spør om de lar seg sprenge. Men vi får la den ligge.

Riksantikvaren har konkret foreslått at bare den ene armen av Y-blokka rives slik at man får en C-blokk.

– Vi har foreslått et alternativ, og det er å bygge om Y-blokka til det vi kaller en C-blokk. Det vil si at den fløyen som vender opp mot Deichmanske bibliotek rives, og at man får en bygning som ligger langs ring, uttalte avdelingsdirektør Hanna Kosonen Geiran hos Riksantikvaren den gangen.

Bra forslag. Mindre eksponering over tunellen, større park, vi slipper (la oss innrømme det) den irriterende bygningskroppen som kommer mot deg når du går ut fra gamle Deichmanske. Vi bevarer Picassos kunst og vi beholder byrommet mot høyblokka.

Vinn-vinn. Løsningsorientert ville de fleste sagt. Påskjønnelse til forslagsstiller. Alle happy!
Visualisering laget for Riksantikvaren. C-blokka med Picassos "Fiskerne" intakt:


Men neida, ikke for mange gode ideer. Her skal det bygges nytt for alle penga (dine og mine) og dermed starter Statsbygg med tvilsomme sammenligninger av en fremtidig situasjon og nåsituasjonen under dekke av det noen har funnet på å kalle "byreparasjon".

Noen har bestemt seg og beslutningen blir viktigere enn fornuften. Vi forsøker å lære studenter og elever om bærekraft. Det du klarer å reparere og bruke på nytt er veldig mye bedre enn om du kaster å kjøper nytt. Kanskje på tide at noen opptrer forbilledlig, slik at dette ikke bare fremstår som tomme ord og tullprat.

Sjekk vinnerutkastet til nytt regjeringskvartal så ser du at C-blokka fint kan kombineres med den fremtidige parken.


Nå bli dette forslaget noe redusert. 15.000 kvadratmeter spart.

– Vi skal bruke miljøklassifiseringssystemet BREEAM. Da må vi være bevisste på miljøet i alle faser av byggeprosjektet. Det ligger an til at vi legger oss på nivå "Excellent", sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Så bra, kanskje. Men hvordan henger det da sammen at miljøkostnadene ved riving av Y ikke ble tatt med når de ulike alternativene ble utredet. Er dette tatt med nå? Ikke noe som tyder på det.

Og oppriktig talt, det er mye fint å la seg inspirere av, men Potsdamer Platz og La Defense begynner å blir en generasjon for sent ute. Høsten 2018 presenteres fremdeles stusslige bygg som dette:


I januar ba Stortinget regjeringen sørge for at det ble lagt vekt på klima- og miljøfotavtrykket til materialene som skal benyttes i byggingen. Tre skal være et viktig element i det nye regjeringskvartalet, står det i forslaget.

Hmm...


Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism