23 desember 2020

God jul med Krampus

Julehilsen til gamle og nye lesere med Krampus som sparker ut koronaen. Dette som et lite nikk til en gammel tradisjon med såkalte Krampuskarten, førjulskort med bilde av Krampus.

Krampus er en skikkelse som knyttes til Sankt Nikolas, forløperen for den moderne julenissen. 


Hva som er opprinnelsen til Krampus er uklart, men i mellomeuropa har Krampus-skikkelsen blitt til en av Sankt Nikolas' mange følgesvenner. Men, der Nikolas belønner snille barn med gaver kunne Krampus for eksempel ta barna til fange i en sekk og gi dem ris. I andre tradisjoner, som den italiensk la Befana, kommer følget om natten og legger igjen godteri og smågaver i strømper og sko, eller isteden riskvaster og kullbiter som tegn på at ungene fortjener straff. I motsetning til mange av de andre karakterene som følger Sankt Nikolas, som for eksempel den skremmende «negertjeneren» Zwarte Piet, kan Krampus opptre som en flokk av flere Krampus-udyr.

I flere byer, særlig i Alpene, blir det hvert år arrangert opptog der unge menn kler seg ut som Krampus med horn, skinn og dyre- og djevelmasker. Opptogene blir på tysk kalt Krampuslauf («krampusløp»). 

Sekikkelsen kan minne om den nordiske julebukken.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism