20 desember 2021

Sopp som bærekraftig materiale

Oppstartsselskapet Mycela produserer 100% biologisk nedbrytbart mycelium-materiale. Mycela bruker mycelium-teknologi som går ut på å bruke mycelium (rotsystemet til sopp) og lokalt avfall for å skape fremtidens materialer som er positive for både mennesker og miljøet. 

Idéen bak Mycela kom fra etter en forelesning Renée Isabel Jung hadde i forurensningsbiologi. Sopp kan brukes til å spise plast, produsere medisiner, lage bærekraftige materialer, emballasje og skinnalternativer. Dette ga inspirasjon å utforske sopp som materiale.

– Myceliummaterialet er et konkurransedyktig og miljøvennlig alternativ til dagens tradisjonelle materialer med høyt miljøavtrykk. Designere og produsenter har en viktig oppgave med å stadig utfordre produksjonsprosess og bruk av tradisjonelle materialer, forteller Jung til Arkitektnytt.

Mycela jobber med arkitekter, interiør- og byggevareprodusenter for å utvikle nye, bærekraftige produkter. Dette innebærer blant annet å teste ut ulike typer avfall kombinert med forskjellige sopparter for å finne hvilke egenskaper materialene vil oppnå. Samtidig som materialbanken utvides, sendes prøver til uavhengig testing slik at studioet får kartlagt materialets egenskaper og mulige anvendelsesområder.

Gjennom å bruke en levende organisme som sopp, ønsker de å transformere ulike typer organisk avfall som f.eks trevirke, tekstil, papp o.l til et konkurransedyktig, kostnadseffektivt, sirkulært og 100% bærekraftig alternativ til tradisjonelle materialer med høyt miljøavtrykk. Den gjør dette ved å konsumere næring gjennom en naturlig prosess som krever minimalt med ressurser.

Gjennom varmebehandling avsluttes prosessen ved å dehydrere myceliumet, som også reduserer vekten til materialet. Resultatet er et sterkt, fleksibelt og lettvektig biomateriale med et sett attraktive egenskape som utfordrer status-quo. Biomateriale er: karbonnegativt, giftfritt, sterkt, fleksibelt, holdbart, brannsikkert, vannavstøtende og 100% biologisk nedbrytbart. I tillegg vil produksjonskostnadene holdes lave.

Visjonen er å kunne tilby et alternativt materiale til ulike produsenter innen forpakning, møbler/ interiør og byggeindustrien som ønsker å bevege seg mot en mer sirkulær produksjonsmodell. Mulighetene Mycelium-teknologi besitter har allerede fått stor oppmerksomhet utenlands blant store motehus som Hermés, Stella Mccartney og Adidas, som alle har tatt i bruk mycelium teknologi i deres produkter. Det er nå på tide at Norden også får øynene opp for dette fantastiske materialet.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism