04 oktober 2007

Undervannsmikrokraftverk


Foto: FreeWine
Den norsk-tyske bedriften Smartkraft har utviklet et mikrokraftverk beregnet på å senkes ned på bunnen av et svakt strømmende vannløp.

Ideen bak oppfinnelsen er å lage vannkraft på steder hvor det ikke har vært lønnsomt med tradisjonell teknologi, typiske steder er der hvor det er lite fall, men samtidig en relativt stor vanngjennomstrømning.

Helt uden økonomisk støtte fra myndighederne har den norsk-tyske virksomhed Smartkraft A/S udviklet og søgt om patent på et mikrokraftværk, som ganske enkelt kan placeres på bunden af strømmende vandløb. Derefter kan man glemme alt om det seks meter lange og en meter tykke rør. Det kan hverken ses eller høres, men producerer nok grøn energi til at forsyne fem villaer.

Røret er helt åbent i begge ender, for at vandet skal kunne strømme uhindret igennem. I midten sidder en aksel på langs, og på den sidder et antal blade i spiralform, som relativt langsomt (200-300 omdrejninger i minuttet) drives rundt af vandet og producerer op imod 50 kW strøm under optimale forhold afhængigt af vandhastighed og -volumen. Til forskel fra traditionelle vandturbiner kræves der altså ingen faldhøjde. Det strømmende vand er tilstrækkeligt.


Prototypen er seks meter lang og en meter i diameter. I første omgang retter Smartkraft mot virksomheter og kommuner der løsninbgen kan være et supplement til eksisterende strømproduksjon. På sikt vil en imidlertid lage en mindre versjon som kan ta opp kampen om med solpanelprodusentene om strømforsyning til hytter.

teknikogviden.dk

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism