19 november 2007

Hvor miljøvennlig er strømmen?

Kraftproduksjon en av verdens største kilder til CO2-utslipp. Nå har en amerikansk forskningsinstitusjon laget en detaljert oversikt over utslippene til 50 000 kraftprodusenter over hele kloden. Dermed får du vite hvor i verden CO2-verstingene befinner seg.

Via et interaktivt kart er det enkelt å sammenligne utslippene fra kraftleverandører, byer, land og regioner. Også Norge er med i den omfattende oversikten, som er den første i sitt slag.

Samlet står kraftproduksjonen for omlag en fjerdedel av verdens CO2-utslipp, i følge CGD. Men databasen viser på en svært konkret måte de enorme forskjellene i utslipp mellom forskjellige land og regioner.

At kullkraftverk er en svært skitten måte å produsere kraft på, bekreftes grundig i oversikten. Tolv av de største forurenserne i USA er kraftverk som brenner kull for å produsere strøm. Derimot regnes vannkraftverk og atomkraftverk som tilnærmet ren energi, i hvert fall når det gjelder utslipp av CO2.

Ifølge CGD slipper norsk kraftproduksjon i dag ut drøyt 210 tusen tonn CO2. Men dette vil endre seg når gasskraftverkene på Kårstø (som åpnet i høst) og Mongstad (planlagt åpning i 2010) kommer med i beregningen.

Databasen Carbon Monitoring for Action (CARMA).Hvor grønn er strømmen?

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism