08 februar 2008

Jorden uten mennesker

Tenk om menneskene plutselig forsvant. Hvilke spor ville bli igjen av oss og vår sivilisasjon? Dette tankeeksperimentet er grunnlaget for den kritikerroste suksessboken The World Without Us.

Journalisten og forfatteren Alan Weisman har snakket med ledende eksperter på viktige områder og kommer med mange kvalifiserte gjetninger. Det ville for eksempel tatt 36 timer før hele New Yorks T-banesystem var oversvømmet, men gjenstander av plast vil finnes nærmest i det uendelige, eller helt frem til evolusjonen kommer frem til mikroorganismer som spiser plast.

Weisman sier i et intervju med Powell’s Books , at alle verdens kjernekraftverk (over 400) vil gå opp i flammer eller få en kjernefysisk nedsmelting.

- Jeg snakket med en kurator ved Smithsonian Institution, Doug Irwin, en av verdens fremste eksperter på tidligere utryddelser. Han trakk nærmest på skuldrene og sa: "Jorden har vært gjennom verre ting før. Permtidens utryddelse fjernet rundt 90 prosent av alle arter. Det må ha vært temmelig øde her, men ting krabbet opp av havet og senere fikk vi dinosaurer. Det var temmelig imponerende, samt alle de flotte områdene med jungel. Så dukket asteroider opp, dinosaurene kunne ikke tilpasse seg og de forsvant, men nok var igjen til at Jorden kunne starte på nytt. Ellers hadde ikke vi to sittet her".

Hver fjerde dag blir det én million flere av oss på denne planeten. Hvis vi fortsetter på denne måten vil det være ni milliarder mennesker på jorden ved midten av dette århundret.

- Ni milliarder mennesker kommer ikke til å fungere - så fremt vi ikke finner opp en gratis eller billig energikilde som det er rikelige mengder av og som er utslippsfri. Jeg har skrevet såpass mye om energi at jeg vet at noe slikt ikke akkurat er rett rundt hjørnet, sier Weisman til Time Magazine.

Aftenposten.no - Hvordan ville Jorden vært uten mennesker?

History Channel - "Life After People":

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism