25 mars 2008

Hyttefolket er klimaverstinger


Badestampen bør være vedfyrt
Foto: dave[ie]
I perioden 1992-2005 økte strømforbruket til norske hytter med 67 prosent, mens forbruket i boligsektoren kun økte med tre prosent. Kjell Gurigard, som har ledet et prosjekt for å begrense veksten i energiforbruket til norske hytter og fritidsboliger, mener myndighetene må stille krav til dem som skal bygge hytte eller ferieleilighet.

- Det har lenge vært fokus på strømsparing i hjemmene og på arbeidsplassen, men fritidsboligene har fått utvikle seg fritt. Siden dette er en form for luksusforbruk, bør politikerne våge å sette begrensninger på strømbruken. Da tvinger man hytteeierne til å bruke andre energiformer som pelletsovn eller varmepumpe, sier Gurigard.

I 2006 bikket den gjennomsnittlige ferieboligen 100 kvadratmeter for første gang, og utviklingen bekymrer Framtiden i Våre Hender (FIVH). Organisasjonen krever at staten setter en begrensning på hvor store hytter det skal være lov å bygge.

- Utviklingen er urovekkende. Kommunene bør legge arealbegrensninger på hyttene inn i sine klimaplaner. Hvis dette ikke fungerer, bør man vurdere en begrensning på nasjonalt plan, sier Tone Granaas, daglig leder i organisasjonen Grønn Hverdag.

Hyttefolket er klimaverstinger - Dagsavisen

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism