05 august 2008

Advarer mot å bytte vinduer

- Ønsker man å gjøre energisparetiltak i huset, bør man ikke begynne med å skifte vinduer. Spørsmålet er om det i det hele tatt lønner seg å skifte vinduer, sier seksjonssjef Harald Ibenholt hos Riksantikvarens konserveringsseksjon.

Se Riksantikvaren: Vedlikehold av vinduer

- På hjemmesiden til kampanjen «Enova anbefaler» står det: «Visste du at vinduer ofte står for over 40 prosent av varmetapet i boligen?» Det er rett og slett blank løgn.

- Litt forenklet kan man si at halve energiforbruket i et hus går til varmtvann, husholdningsapparater og til å dekke tap av varme gjennom naturlig ventilasjon. Den andre halvparten fordeler seg på varmetap gjennom tak, vegger, vinduer og gulv. I en eldre bolig bygget før 1965 - det er de fleste - betyr dette at vinduene står for ca. 15 prosent av varmetapet. Hvis du forbedrer vinduene, kan du komme ned i halvparten. Jeg tror disse tallene er riktigere enn dem Enova opererer med, sier Ibenholt.

- Hus med tradisjonelle vinduer har gjerne et originalt vindu som slår utover og et innvendig varevindu. Det er egentlig en god vinduskonstruksjon, fordi den isolerer bedre enn ett vanlig isolerglass. Såkalte husmorvinduer isolerer altså dårligere enn den tradisjonelle løsningen.

- Beholder du de originale yttervinduene, og monterer lavemisjonsglass - glass belagt med et usynlig metallbelegg som reflekterer varmestråling - i varevinduene, kan du spare ca. 130 kroner pr. år i strøm. På 30 år blir besparelsen 3900 kroner. Jeg gjetter på at glassmesterens regning blir under 4000 kroner, sier han.

Anne Guri Selnæs, som er marketingansvarlig for energibruk i Enova og prosjektleder for «Enova anbefaler», tar kritikken med ro:

- Eldre hus har generelt et stort problem med varmetap, og for den type boliger er det viktig med generell informasjon om tetting. I en gammel bygning er isolasjon av tak ofte et riktig sted å begynne, videre isolasjon av vegger, ytterdører og tetting rundt vinduer.

Skikkelig gamle vinduer er gjerne verdt å reparere. Når det gjelder 20-30 år gamle bygninger har du mer igjen for å bytte vinduer fremfor å isolere veggen. Det er ikke alltid av de mest lønnsomme tiltak, men på lang sikt kan det være en stor investering. Mange velger å skifte vinduer for å få bedre komfort eller de ønsker andre typer vinduer, sier Anne Guri Selnæs.


Advarer mot å bytte vinduer

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism