06 november 2008

Avansert 3D-modell gir muligheter for planleggere

Schibsted-konsernet har lansert en 3D-karttjeneste på Finn, Sesam, Aftenposten og VG. Løsningen gjør det mulig å "bevege" seg rundt i et tredimensjonalt Oslo og se byen både fra gateplan og luften. Det er ikke vanskelig å se for seg hvordan slike karttjenester åpne for en rekke nye anvendelser knyttet til planleggingsarbeid.

Ifølge pressemeldingen skal de være mulig integrere egne modeller i 3D-visningen. Det er imidelrtid ikke informasjon om dette er en mulighet som også blir tilgjengelig for enkeltbrukere, slik det gjøres i f eks Google Earth.Kontrakten med Schibsted-konsernet er det første kommersielle resultatet av et tett teknologisamarbeid mellom myVR Software og svenske C3 Technologies (en spinoff av Saab) - et omfattende utviklingsprosjekt støttet av Innovasjon Norge.

Løsningen er basert C3s helt spesielle programvare, som bygger opp en 3D-modell basert på kartdata og flyfoto, og myVRs teknologi for å distribuere store 3D-modeller over nettet. Selv store 3D-modeller lar seg interaktivt vise på standard PC-er med ordinær internettilkobling.

C3s løsning er basert på flyfotoer som tas fra flere vinkler, og som settes sammen automatisk og dynamisk, slik at alle fasader av bygninger kommer fotorealistisk frem i 3D. myVR kombinerer så disse dataene med tradisjonelle 3D kartdata fra Norkart slik at man får en unik 3D-modell over hele Norge.

Patentert teknologi
myVR Software på sin side, har utviklet en patentert teknologi for streaming og visning av massive 3D VR-modeller over nettet. Den tredelte myVR-løsningen utfører automatisk konvertering og eksport av 3D-modellen til en flerbruker streamingserver som gir interaktiv tilgang til modellen over nettet ved hjelp av myVR Map View. Visningsprogrammet er en hurtig renderingmotor som brukeren fritt laster ned til sin PC, der selve bildebehandlingen foregår. Pga. den patenterte komprimeringen og modellrekonstruksjonen blir det svært lite data som overføres. Serveren sender over kun de data man trenger til en hver tid og justerer datamengden automatisk til grafikkapasiteten i PC-en man benytter. Dermed kan til og med relativt trege internettilkoblinger benyttes.

Uante muligheter

myVR håndterer også multiple datakilder i 3D-modellene, som audio, video, flash, bilder med mer. Det gir uante muligheter. Eksempelvis ifm. eiendomsutvikling og boligsalg, ved å legge inn levende reklame på bygninger i bymodellen. Eller som sightseeing-verktøy…

I starten er det 3D-modeller basert på C3, Autodesk 3ds Max, Maya, Cinema 3D, Google SketchUp og Norkart som støttes.

Med basis i kartgrunnlag fra Norkart er det Oslo som får gleden av å være først ut som 3D-tilbud i den nye karttjenesten. Planen er imidlertid at alle de 10 største byene i landet en etter en så skal gjøres tilgjengelig på samme måten.

For å se den nye 3D kartløsningen "live", gå til: http://kart.sesam.no/3d/

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism