09 oktober 2010

Skrinlegger boligprosjekt på grunn av krav til universell utforming

Kravene til universell utforming av nye bygninger ble innført 1. juli i år. Det innebærer blant annet at alle boliger skal nok gulvplass til at en rullestolbruker kan bevege i gang, stue, soverom, kjøkken og bad.

Selvaag har lenge ført en kampanje mot kravene om universell utforming, og omsetter nå tale til handling. Det planlagte småboligprosjektet i Ormerudveien i Oppegård kommune skulle gi 50 nye leiligheter beregnet for unge, single førstegangskjøpere. Nå stanses prosjektet, ifølge Selvaag på grunn av de nye kravene om at alle nye boliger skal være tilgjengelige for funksjonshemmede.

- Det betyr at vi nesten ikke kan bygge små leiligheter for ungdom lenger. Vi tror nemlig ikke ungdom vil ha råd til å betale for dem, sier administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann til DN.no.

Samme leilighet vil ifølge Selvaag måtte utvides fra 29 til 36 kvadratmeter for å få plass til snusirklene for rullestolbrukere.
Ifølge Selvaag fører de nye kravene til at prisen på leiligheten (se illustrasjon) øker  fra rundt 900.000 kroner til 1,1 millioner kroner.

- Som utbyggere taper vi ikke noe på de nye reglene. Vi gjør bare om på prosjektet på tomten, og satser i stedet på par eller barnefamilier som har råd til å betale for større boliger, sier Schumann.

Selvaag-sjefen understreker samtidig at det er flere år siden Selvaag begynte å utforme en viss andel av boligene tilpasset funksjonshemmede.

- I våre tidligere prosjekter bygget vi 20-30 prosent av leilighetene tilpasset handikappede. Men andelen kjøpere som faktisk hadde handikap, var bare 3-5 prosent, ifølge Schumann.

- Utbyggerne har misforstått poenget: Dette handler om et samfunn som er tilgjengelig for alle. Funksjonshemmede skal jo ikke bare oppholde seg i sin egen bolig. De skal også ha mulighet til å dra på besøk til andre. Dersom det ikke er mulighet til å for eksempel gå på do når man er på besøk, blir funksjonshemmede fengslet i sin egen leilighet, sier leder i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO), Jarl Ovesen, til DN.

Kilde: DN.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism