19 august 2012

Ingierstrand bad er fredet

Foto: ukjent, 1945
Ingierstrand bad er et ikon i norsk moderne arkitekturhistorie. Riksantikvaren har nå endelig fredet anlegget.

På 1930-tallet ble fritid en realitet for det brede lag av befolkningen, og badeanleggene ble viktige møtesteder for folk. Ingierstrand bad er ett av mange sjøbad som ble etablert langs norskekysten tidlig på 1900-tallet. Det ble bygget som et rekreasjonssted for hovedstadens befolkning, tegnet av de norske arkitektene Eyvind Moestue og Ole Lind Schistad.

Arkitektene uttalte at deres målsetning var å tilpasse bygningene til det kuperte terrenget "så den landskapelige skjønnhet understrekes, og arealet ikke overmøbleres". De rene linjene i den funksjonalistiske arkitekturen spilte på modernismens økte vektlegging av hygiene, lys, luft og grønne omgivelser - og sto i sterk kontrast til tidligere byggeskikk med flater som var vanskelige å holde rene, på grunn av snirklet ornamentikk og krummelurer.

Uterestauranten på Ingierstrand kunne betjene tusen gjester. I tillegg hadde anlegget friluftsservering, administrasjonsbygning og garderobeanlegg, samt stupetårn, rutsjebane og parkeringsplass til 150 biler. Spesielt restaurantbygning fikk stor oppmerksomhet både nasjonal og internasjonalt, da den stod ferdig. Den første sesongen hadde Ingierstrand hele seksti tusen besøkende.

I 1934 sto en ny restaurantbygning ferdig, med dansegulv og spisesal med plass til enda fire hundre gjester. Samtidig utvidet M. & H. Ingier parkeringsplassen og forsterket bryggene for den økende båttrafikken.

Sjøbadet ligger i Oppegård kommune, men er eid av Oslo kommune. De to siste årene har Oslo kommune igangsatt betydelige arbeider på Ingierstrand bad. Stupetårn og brygge er allerede rehabilitert. Nå settes restaurantbygningen i stand og vil stå ferdig sommeren 2013. Til sammen er det bevilget ca 50 millioner til disse arbeidene.

Se flere bilder fra Ingierstrand

Les fredningsvedtaket her.



Kilde: Oslo byarkiv & Riksantikvaren

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism