04 november 2013

Designmøbelkopier florerer på nettet

I Norge må man vente til en designer er død og 70 år etter det igjen før det er lov å produsere og selge kopier av designprodukter. Likevel er det en stor økning av designkopier som selges i Norge. I Storbritannia er det imidlertid ikke nødvendig å vente lenger enn 25 år etter at produktet ble designet, før det kan lages kopier.

Mer en 40.000 i prisforskjell mellom "original" og kopi. kvaliteten er neppe den samme, men sikkert god nok til å lure naboen :)

Møbeldesigner Jahn Aamodt forteller at det er spesielt møbeldesign som rammes av kopier.

- I møbelbransjen er det en sterk konkurranse med mange aktører, og det dreier seg ofte om store penger. Tradisjonelt er bransjen inspirert av mer toneangivende land. Derfor blir grensene små, og noen ganger blir disse grensene trådt over. Det gjelder spesielt møblene på hjemmefronten, sier Aamodt.

Den britiske kopimøbelbutikken Voga selger kopier, eller såkalte replicas av designmøbler på nett. Vogas markedssjef Sebastian Beres opplever at etterspørselen etter kopier av designmøbler øker i Norge.

- Vårt mål er at møblene skal se så like ut som mulig som de originale både i utseende og kvalitet. Det har lenge vært en debatt om det er moralsk riktig det vi gjør. Jeg mener at vi bare gjør det som designerne egentlig ønsket. Vi selger møbler med samme kvalitet og samme materialer som originalproduktet, men til priser som folk flest har råd til. Mange av møblene var opprinnelig skapt til å ha lave priser og rettet mot den brede befolkningen. Blant annet skulle 7'er-stolen til Arne Jacobsen koste maksimum 50 kroner, og flere av stolene til Eames ble laget til lavprisutstillinger, forteller han.

Eksempler på nettbutikker som selger kopiprodukter er voga.comfurniturebox.se, inmod.com, designersrevolt.com og nlini.com.

Kilde: Aftenposten

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism