13 januar 2014

Den industrielle energirevolusjonen skjer nå

RenewableS 2013
Solenergi er blitt superbillig, og nå kommer batteriene som kan lagre solenergi til regnværsdager.  2013 ble starten på en global endring i hvordan industri og investorene tenker på fremtidens energi og på hvor det er mulig å tjene de store pengene.

I årtier har vi ment at det er politikerne som må løse klimakrisen, men det er smartinger i næringslivet – dels på egen hånd og dels som følge av ordre fra enkelte politiske ledere som driver frem endringene.

Over hele kloden øker etterspørselen etter fornybar energi, og sto i 2011 for 19 prosent av det totale energiforbruket. Halvparten er riktignok tradisjonell biomasseenergi som vedfyring. Vindkraft har stått for den største økningen i flere år, men etter et kraftig prisfall på utstyret som trengs er sol nå i ferd med å passere. Vi er på vei til en ny virkelighet; Fornybar energi sto i 2012 for litt mer enn halvparten av årets nye elproduksjon på kloden. Ved inngangen til 2013 ble ca. 22 prosent av all elektrisitet på kloden produsert med fornybare kilder.

Det forskes også intenst på å utvikle batterier som er kraftig nok til å lagre store energimengder. I begynnelsen av desember startet det amerikanske selskapet SolarCity salg av litiumbatterier som kan kobles til solpaneler på bolighus, kontorbygg og småindustri. Batteriene er utviklet av Tesla Motors som til nå er mest kjent for å ha satt i gang elbil-revolusjonen.

Dette er noe av bakgrunnen for at Citigroup  mener sol vil bli billigste energikilde innen 2020. Stadig nye bransjer kaster sine øyne på stadig billigere solkraft, og investeringene i fornybar energi øker kraftig, og kan i løpet av et par år bli like store som i fossil-industrien. 

Kilde: Aftenposten

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism