11 februar 2015

Advarer mot fagfolk på visning

Foto og tekst: Newswire
Mange har med fagfolk når de er på boligvisning, for å sikre at de ikke kjøper katta i sekken.

– Det er ikke likegyldig hvem du har med deg. Du kan stille svakere hvis du senere klager på feil ved boligen. Selger vil kunne hevde at fagpersonen burde ha oppdaget feilen under visningen, sier administrerende direktør Espen Fuglesang i NITO Takst.

– De har ikke nok erfaring og kunnskap om hva de skal se etter, og hvor. De har en tendens til å fokusere på feil ting. Skal man ha med en fagperson, bør man velge en som har rutiner for hva man skal se etter. Man bør minimum ha med seg en takstmann, en som har som sin daglige jobb å se etter klassiske byggefeil.

Eiendomsmegler Anders Langtind i Privatmegleren Ullevål i Oslo understreker selgers plikt til å opplyse om mangler han kjenner til.

– Anslagsvis hvert femte boligkjøp her i landet ender med tvist, og årsaken er som regel at kjøper oppdager feil i etterkant. Hvis kjøper kjenner til feil på forhånd, kan han ta hensyn til det ved budgivningen, og da unngår man krangler etterpå.

– Etter lovens forståelse er en håndverker en fagkyndig. Avhendingsloven er klar på at man ikke kan klage på forhold man kjente til. Så loven gir deg nesten bedre rettigheter hvis du kjøper boligen usett enn om du har med deg en fagmann som overser dyre feil, sier Langtind.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism