06 januar 2016

– Mangler et språk for å snakke om kunst

Marianne Heske: House of Commons
Marianne Heske har vært billedkunstner i mer enn 40 år. Hun mener at når oljerikdommen nå går mot slutten, må vi lytte til kunstnerne og bruke dem i det store skiftet som skal komme.

– Vi har i altfor lang tid latt økonomer og politikere bestemme det meste, selv det som har med estetikk å gjøre, som for eksempel arkitektkonkurranser. Vi har velutdannede og språkmektige kunstnere her i landet. Det må være slutt på myten om kunstneren som sitter med sin rødvin og venter på at lyset skal falle på eplet.

Estetikk og kultur må i større grad inn i skoleverk, pedagogikk og samfunnet som helhet, mener Heske.

– Innvandrerne holder på sin kultur på godt og vondt. Vi er en utsatt og liten stamme. Når vi tegner et norsk nasjonalmuseum bør det ha norske arkitekter.
Einar Solbu, styreleder for Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, er langt på vei enig med Heske i at forståelsen for hva kunst er, er dårlig her til lands.

– Vi mangler et språk for å snakke om hva kunst er. Her kan man se en ond sirkel, i og med at kunstfagene er underprioritert i skolen. Menneskene som kommer ut i den andre enden har ikke med seg forståelsen av hva kunst er.

Kilde: Aftenposten

1 comments :

  1. Så enig ! Forståelse for kunst og kultur har ligget brakk så altfor lenge !

    SvarSlett

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism