06 januar 2018

Redd Y-blokka!

I et debattinnlegg i Aftenposten peker Fortidsminneforeningen, ved Siri Hoem, på Venstre i saken om Y-blokka:

Venstre har i flere år kritisert rammene for nytt regjeringskvartal. Ola Elvestuen har holdt appeller og manet til omkamp. I valgkampen sa han at et borgerlig flertall med Venstre vil snu rivingen av Y-blokka:

«Jeg har gått til valg på å få et regjeringskvartal som er bedre tilpasset resten av byen, og også på å beholde Y-blokka.» (Byggeindustrien 27. september ) «Dette vil vi ta i forhandlinger rett etter valget.» (Byggfakta 8. september).

Elvestuen skisserte løsningen i septemberutgaven av Minerva:

«Hvis vi tar i bruk begge sider av Akersgata og Utenriksdepartementet blir i Drammensveien, er det mulig å få ned høyden på byggene og fortsatt bruke Y-blokka. (…) Y-blokka er både en arkitekturperle og et kulturminne, det er et internasjonalt, verneverdig bygg. Om staheten i departementet hindrer at den blir bevart, ville det være en katastrofe.»

Nettopp! Under høring av reguleringsforslaget i Oslo bystyre 26. oktober i fjor ba Venstres Espen Ophaug om at arkitektkonkurransen ble avholdt før beslutningen om riving av Y-blokka ble tatt. Slik ble det ikke – Regjeringen har konsekvent nektet å vurdere løsninger med Y-blokka.

Staheten er provoserende, både i et faglig og demokratisk perspektiv.
/../
Klimaregnskapet til Statsbygg er som kjent en bløff, der riving og byggeprosess er utelatt. Hvis Regjeringen vil heve seg over grønnvasking og symbolpolitikk, må premissene endres.

Skal terroristens udåd føre til tap av umistelige kulturverdier, svimlende pengebruk, store klimagassutslipp og brutale volumer i hjertet av Oslo?

Regjeringens planer er resultat av kulturfattige beslutningstagere i en rik nasjon. Venstre kan ikke redde regjeringskvartalet alene. Men vi forventer at Venstre løfter saken inn i regjeringsforhandlingene og at kritiske stemmer heves i de andre partiene, i departementene og byråkratiet. Ta omkampen før det er for sent!

Kilde: Aftenposten

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism