30 august 2018

Kritisk til utbygging i Bjørvika

 Else Sprossa Rønnevig er aktuell med den ferske debattboken Hus til bry – kulturarvens kår i Norge. Hun retter samtidig skarp kritikk mot at Operaen i Bjørvika blir mer og mer usynlig, og bygges inne av stadig nye, store boliganlegg og institusjoner. Operaen ble fredet av Riksantikvaren i 2012.

– Operaen ligger ikke lenger flott og åpent til, men gjemt blant dønn upersonlige bygg som ikke kler hverandre. Det er trist og livløst mellom dem. Nyere bygninger trenger også mer vern. I Bjørvika ser det nå ut som om noen har kastet svære legoklosser rundt den fredede Operaen uten å bygge dem skikkelig sammen, sier Rønnevig til Aftenposten.– Her kunne det vært ønskelig med et åpent plassrom som ga en større sammenheng mellom Operaen og Munchmuseet og samtidig åpnet for utsyn mot Middelalderparken og Ekebergåsen. Munchmuseet ville samtidig fått det plassrommet det fortjener. Slik det bygges nå, begrenses utsikten fra Operataket østover, og bebyggelsen ligger for tett, sier sivilarkitekt Cecilie Wille. Hun deler bekymringen, særlig for boligbebyggelsen på museumsutstikkeren bak Operaen..

Else Rønnevig synes det virker som om hovedstaden mangler en langsiktig plan og respekt for det som allerede finnes, og preges av utbyggere som vil tjene penger.

– Se på Orkla-tårnet som reises ved fredede Sofienlund på Skøyen. Gevinsten ligger i å bygge høyt og tett. Det søkes om å bygge mye høyere enn det som er vedtatt, og så får de tydeligvis lov til å bygge litt lavere enn de ønsker, men høyere enn det som er tillatt. Et råttent spill – som finnes over alt, selv på mindre steder, mener Rønnevig.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism