25 mars 2020

Oljeindustrien er ikke lenger så relevant som den var

Johan Sverdrup-feltet, i solnedgang. Foto: Laila Sømme / Equinor.

Tidligere oljetopp Maria Moræus Hanssen skriver i en kommentarartikkel på TU.no om den pågående priskrigen i oljemarkedet. Hun spør hvordan dette kommer til å påvirke olje- og gasselskapene og energibransjen fremover?

Det virkelige utslagsgivende for oljekrisen var OPEC+ møtet i Wien 4. mars som endte med at Saudi Arabia og Russland gikk hver til sitt og kansellerte tidligere avtalte produksjonsbegrensninger. Moræus Hanssen er forundret over at mange fortsatt synes å tro at mye blir som før, og at energiprosjekter som ble besluttet før krisen bare kan fortsette som før. Hun presenterer to scenarier:

Det ene scenariet baserer seg på ideen om at «Denne oljekrisen ble selve spikeren i kisten for olje- og gassindustrien». Allerede før Koronakrisen var det et svakt marked og den priskrigen som når foregår mellom Saudi og Russland – og USA – er en god påminnelse om den underliggende risikoen. Det å konvertere til fornybare, mer bærekraftige investeringer kan føles enklere.

Det andre scenariet baserer seg på tanken om at «Investorene, etter krisen, vil trenge rask god avkastning og at det å investere i olje på begynnelsen av en oppgangsperiode alltid har vært superlønnsomt».  Kanskje blir det mer enn noen gang viktig å holde hjulene på den norske kontinentalsokkel i gang og heller sette omstillingen litt på hold.

Hvilket scenario er mest realistisk?


Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism