14 desember 2009

Henning Larsen ut mot operabygget i København

Den danske arkitekten Henning Larsen kom nylig med en bok - De skal sige tak! - der kan kommer med en real etterslenger etter å ha tegnet operabygningen i København. Larsen går til angrep på oppdragsgiveren Mærsk Mc-Kinney Møller, og beskylder danmarks rikeste for rå maktbruk. Utspillet har ført til bestyrtelse og sinne internt i Larsens arkitektkontor.

Kontorets ledelse gikk til et høyst uvanlig skritt, og i et brev til sine kunder tok de avstand fra Henning Larsens angrep på Mærsk Mc-Kinney Møller. De andre eierne hevder at de ikke visste noe om Larsen skarpe angrep før de hørte om boken gjennom mediene.


Foto: nosha

Det er første gang Henning Larsen partnere offisielt kommentere den omstridte boken. Ellers har det vært total taushet om det som Henning Larsen kaller et "kulturhistorisk testamente om Operaen."

Henning Larsens bok er en kraftig personlig angrep på den 96-årige Mærsk Mc-Kinney, som hevdes ikke å forstå den kunstneriske, kreative prosessen knyttet til arbeidet med en bygning. Særlig var det stor uenighet om fasaden, og det var her Henning Larsen gikk på det mest ydmykende nederlaget.

Flere av de som skal kjenne til Opera-prosjektet synes imidlertid å mene at Henning Larsen kunne ha trukket seg fra prosjektet, uten at det ville ha fått store økonomiske konsekvenser. Han skal også ha vært fullstendig klar over byggherrens motforestillinger mot bruk av mye glass.

Henning Larsens bok om operaen har vakt stor oppmerksomhet blant arkitekter, men det er et mindretall som støtter ham i det som mange oppfatter som en dyktig arkitekts forsøk på å redde sitt ettermæle.

Henning Larsen er ellers kjent saudi arabiske utenriksdepartementet i Riyadh. Nordeas hovedkontor i København, Frederiksberg Gymnasium, Copenhagen Business School og utvidelse av Glyptoteket - arbeider som Henning Larsen har fått en rekke utmerkelser for.

Weekendavisen

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism