03 juni 2010

Store krav til ubehandlet kledning

En ubehandlet trefasade tæres ned av vær og vind – men faktum er at forringelsen tar tid. I et normalt sørnorsk klima vil 5-6 mm erodere vekk i løpet av 100 år. I ekstra værharde strøk vil prosessen ta kortere tid, og fasaden må kanskje skiftes allerede etter 20-25 år, ifølge rapporten ”Overflatebehandling av utvendig kledning”, fra Norsk Treteknisk Institutt.

Allerede etter noen uker vil fasaden imidlertid farges grå eller gråbrun, og få løse trefibre, såkalt fliskritting. Dette er ikke farlig for treverket, og påvirker ikke levetiden. Men hvis det ikke er meningen at huset skal få en beskyttende frakk av maling eller beis, må noen viktige forholdsregler tas hensyn til, og den byggetekniske detaljutformingen, valg av materialer og beplanting m.m. bør vurderes av erfaren arkitekt eller bygningsingeniør.

- Fasaden tar ikke nevneverdig skade av å ikke behandles, men det blir ikke pent. Oppe på fjellet spiller det kanskje ingen rolle, men i mer tettbygde strøk er det ikke vakkert, sier Ole Stræte, ekspert på overflatebehandling ved Teknologisk Institutt.

Kilde: IFI.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism