16 desember 2012

Hvordan komme inn i boligmarkedet?

Advokat og økonom Dag Jørgen Hveem gir følgende tips på DN.no:
  • Sett deg inn i boligmarkedet i regionen du vurderer å kjøpe. Studer boligannonser og gå på visninger. Ha med kyndig bistand.
  • Kjøpe sammen eller alene? Vær oppmerksom på at ved sameie følger risiko.

  • Få flere banker til å vurdere ditt lånepotensiale og egenkapitalkrav. Sjekk gjennom banken muligheten for startlån i kommunen (Husbanken).

  • Utnytt BSU og spar opp til maksgrensen. Avvent om mulig bruken av BSU - renta er høy og BSU kan brukes til nedbetaling av boliglånet hvis boligen er overtatt etter opprettelsen av BSU-kontrakten.

  • Utnytt sparepotensialet forøvrig maksimalt - forbruk mindre. Å bo gratis hjemme er en utmerket måte å spare på.
  • Foreldrestøtte: Årlig 1/2 G fra hver av foreldrene (og evt. besteforeldre)? Forskudd på arv? Gratis foreldrelån (vil i praksis kunne brukes som egenkapital)? Foreldre som medlåntaker eller kausjonist?
En mulighet som Hveem ikke nevner er støtte til barn og barnebarn som er under utdanning. Dette bør være faste utbetalinger, minimum fire ganger i året, gjerne hver måned. Disse pengene skal ikke gå til foremueoppbyggging, men kan dekke ulike løpende utgifter.

Gaver er en annen mulighet, som gjør det lettere å spare egne penger. Klær, sko, sportsutstyr mm kan beløpe seg til ganske mye i løpet av et år. Om foreldre og besteforeldre tar regninga kan barna lettere spare egne midler.

Kilde: DN.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism