16 januar 2018

Verdens største luftrenser - noe for norske byer?

Luftforurensning er et enormt problem, lokalt og på verdensbasis. Kina har muligens de største problemene, men forsøker også å gjøre noe med det. Et 100 meter høyt tårn, i Xian, nord i Kina blir kalt verdens største luftrenser. Systemet trekker inn forurenset luft som stiger opp gjennom tårnet. På veien passerer luften gjennom en rekke filtre. Det ser ut til å fungere: Ifølge South China Morning Post skal prosjektet gi forbedringer i luftkvalitet i et område på 10 kvadratkilometer.

Målet med prosjektet er å finne en effektiv og rimelig metode for å fjerne forurensing fra luften. Fullskalaversjonen vil være 500 meter høyt, med en diameter på 200 meter. En slik løsning skal visstnok være nok til å rense luften til en liten by. Mye av energien som kreves hentes fra solenergi og tårnet krever dermed lite strøm for å virke.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om et lignende prosjekt i Nederland. Denne maskinen består av et industrielt filter, er åtte meter lang, og beregnet for plassering på toppen av bygninger. Løsningen takler 80.000 kubikkmeter luft i timen, og renser luft i en radius på 300 meter.

Kanskje noe for sterkt forurensede områder i norske byer også. I alle fall nok til at dette er et klart definert problem. Både Trondheim, Bergen og Oslo har jo sine steder der luftforurensningen er høy i perioder. Noen ti-tyve meter høye tårn innimellom? Bør gå fint det.

Kilde: Tu.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism