27 mars 2018

Arkitekttegnede dagsturhytter med bibliotek

I alle de 26 kommuner i Sogn og Fjordane skal det bygges identiske dagsturhytter. Fem er kommet opp. Hyttene er tegnet av ROJO arkitekter.

Hyttene har et budsjett på 1 million kroner. Noen er mer påkostet enn andre, for eksempel med sanitæranlegg, solcelle, ovn og aggregat.

Totalbudsjettet er 30 mill. kr. Sparebankstiftinga bidrar med 5,2 mill. En tredjedel er spillemidler.  Prosjektet er også støttet med 800.000 kroner fra Nasjonalbiblioteket. Dette frodi hytten skal  inneholde fjellbibliotek med 20–25 bøker på nynorsk. Resten av kostnadene dekkes i form av dugnad og kommunale midler.

Det var rådgiver for fysisk aktivitet Atle Skrede i Sogn og Fjordane fylkeskommune som hadde ideen til dagsturhyttene.

– Jeg var selv så heldig å vokse opp med hytte. Ikke alle gjør det. Tanken bak er at dette skal være en hytte der alle kan oppleve gleden ved det. Hyttene skal ligge under en times gange fra bilvei, men samtidig så langt unna at det kreves en innsats for å komme dit. Noen hytter, for eksempel den som er bygget i Luster, ligger ved vann som en padlehytte. Der er det også tilkomst for rullestolbrukere og folk med rullator, sier Skrede.

Kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad i Den Norske Turistforening (DNT) har inntrykk av at prosjekter med dagsturhytter blir mer og mer vanlig i hele landet, og at det også er noe DNT jobber med.

– Dagsturhyttene som bygges i Sogn og Fjordane er bare litt mer avansert enn en gapahuk. Bruken av gapahuk er stor i mange områder i landet. Når det gjelder å tilrettelegge for nærfriluftsliv, er det flott at en regional utviklingsaktør som fylkeskommunen satser mer på friluftsliv i kommunene. Friluftsliv er den aktiviteten folk flest driver med og ønsker å drive med, sier hun.

Kilde: Aftenposten

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism