26 mars 2020

Y-blokka en av Europas syv viktigste truede bygninger

Fortidsminneforeningen skriver at Europa Nostra nylig sendte ut et siste argument for å redde Y-blokka, og setter bygningen på listen over 7Most Endangered i 2020. Dette mens saken går for retten (se streaming, nedenfor).

Generalsekretær Ola H. Fjeldheim i Fortidsminneforeningen har denne kommentaren:

– Oppføringen på 7ME er nok en bekreftelse på at Y-blokka er et internasjonalt viktig kulturminne. ICOMOS, UNESCO og Europa Nostra har alle uttrykt dette tydelig tidligere, oppføringen nå er klar beskjed til den norske regjeringen: La Y stå – den er viktig for hele Europa! 
De 7 mest truede stedene i 2020 ble valgt av Europa Nostras styre blant de 14 stedene som var kortlistet av et ekspertpanel. Utvalget ble gjort på bakgrunn av stedenes eksepsjonelle historiske betydning og kulturelle verdi, samt den umiddelbare faren de står overfor.

Torsdag og fredag denne uken blir det holdt rettsmøte hvor spørsmålet om midlertidig forføyning for å stoppe rivingen av Y-blokka vil bli behandlet.

Regjeringen påstår at riving av Y-blokka er nøye vurdert. Det stemmer ikke, skriver Lisbeth Halseth i LPO arkitekter: "Vi vurderte aldri å la den stå". Halseth har gjennom LPO arkitekter vært involvert i alle stadier av prosessen, med unntak av reguleringsplanen. Underveis i denne prosessen har det skjedd endringer som betyr at det ikke lenger er noen grunn til å rive Y-blokken.

Rettsmøtet streames her:Her er de seks andre bygningene på listen 7Most Endangered 2020.:

Det albanske nasjonalteateret, Tirana, ALBANIA
Et enestående eksempel på moderne italiensk arkitektur fra 1930-tallet, som er et av de fremste kulturelle samlingspunktene i landet, står ovenfor en umiddelbar rivetrussel.

Jezeří slott, Horní Jiřetín, DEN TSJEKKISKE REPUBLIKK
Et slott i barokk stil, som var åstedet for den første private fremførelsen av Beethovens tredje symfoni i 1804, er i langt fremskredent forfall.

Sammezzano slott, Toscana, ITALIA
En slående vakker historisk bygning i eklektisistisk stil, typisk for den orientalistiske moten på slutten av 1800-tallet, har blitt offer for vanskjøttelse og hærverk.

Szombierki kraftverk, Bytom, POLEN
Et modernistisk kraftverk fra 1920-tallet er truet av riving, til tross for gjentatte forsøk på å gjøre stedet til et arnested for kreative næringer.

Beograd festning og dens omgivelser, SERBIA
Autentisiteten og det helhetlige uttrykket til et imponerende festningsverk – inkludert på UNESCOs forhåndsliste som del av det største pan-europeiske, transnasjonale verdensarvstedet, Det romerske imperiets grenser – er truet av et ødeleggende gondolbaneprosjekt.

Plečnik stadion, Ljubljana, SLOVENIA
En av de eldste bygningene av sitt slag i Europa, bygget i 1925 etter tegninger av den anerkjente arkitekten Jože Plečnik, står i fare for å gå tapt grunnet dårlig tilpasset eiendomsutvikling

7 Most Endangered-programmet ble lansert i 2013, og er ledd i en sivil kamapanje for å redde Europas truede kulturminner. Det skaper bevissthet, utformer uavhengige evalueringer og foreslår anbefalte tiltak. Selv om direkte finansiering ikke kan garanteres, vil en oppføring på listen ofte fungere som en katalysator og et insentiv for å mobilisere nødvendig offentlig eller privat støtte, inkludert finansiering.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism