08 februar 2022

Gjenskaper unik støpeteknikk i Høyblokka

For første gang på over 60 år blir det støpt med naturbetong i regjeringskvartalet i Oslo. På taket på Høyblokka har Statsbygg tatt i bruk samme metode som Erling Viksjø i sin tid utviklet. Etter midten på 1970-tallet har metoden knapt vært brukt – frem til nå.
I dialog med Riksantikvaren har Statsbygg, entreprenøren Skanska og arkitektene i Team Urbis gjenskapt metoden, for å sette blokka tilbake til sitt opprinnelige utseende fra 1958.– Vi har fjernet de to øverste etasjene i blokken, som ble påbygde i 1990. Da blir det gamle heismaskinrommet synlig igjen. Under byggingen av de to øverste etasjene ble det sagd hull i veggene. For å støpe igjen hulen måtte vi finne frem naturbetong-oppskriften, sier kommunikasjonsleder Pål Weiby i Statsbygg.
Når man lager naturbetong, fyller en først forskalingen med ulike typer singel og grus. Deretter blir sementmørtel presset inn mellom steinene til alle hulrom er fylt. Etter at støypen har herdet lenge nok, blir forskalingen fjernet og betongen sandblåst til steinene kommer tydelig frem i overflaten.

Metoden skiller seg dermed fra tradisjonell betongproduksjon hvor singel og grus blir blandet inn sammen med sand og sement før ham blir støpt ut.

– Resultatet blir riktig så bra! I det nye regjeringskvartalet er Høyblokken symbolet på gjenoppbygginga etter andre verdenskrig. Da er det viktig at vi finner løsningene og metodene som gjør at vi ivaretar uttrykket fra den tiden, sier Weiby

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism